Lütfen Bekleyiniz
Dolar 32.5136 Euro 34.7183 Sterlin 40.6256
Dolar 32.5136 Euro 34.7183 Sterlin 40.6256
19 Nisan 2024 / Cuma /
BESOB BURSA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
32.5136        34.7183        40.6256
BURSA
Çok Bulutlu
19°
Anasayfa     Ahilik

Eğitim ve Öğretim

AHÎLİKTE EĞİTİM (GENEL OLARAK)

Ahî birliklerinin en önemli özelliklerinden birisi, üyelerine bir meslek ve ortak davranışlar örüntüsünü kazandırmayı hedefleyen kurumlar olmalarıdır. Bu özellikleriyle Türk eğitim tarihinde öncelikli bir yer almışlardır.

Ahî birliklerinin, ortaya çıkışlarından başlayarak eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulundukları ve üyelerini eğittikleri bilinmektedir. Ahî birliklerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin araştırılması, eğitim tarihimizin bir yönünün aydınlanmasını sağlayacağı gibi, günümüzün eğitim faaliyetlerine de ışık tutacaktır.

Eğitim kelimesi yerine eskiden Türkçe''de "terbiye" kelimesi kullanılırdı. Arapça''dan Türkçe''ye geçen bu kelime; "a) Artmak, çoğalmak, b) Olmak, meydana gelmek, çocuğu yetiştirmek, geliştirmek, büyütüp beslemek, c) Islah etmek, düzeltmek, idare etmek, işini gözetmek, şekil vermek(1)" anlamlarına gelmektedir.

Sözlükte ise eğitim; "Belli bir amaç için gereken bilgileri verme işi, talim, tedris, tedrisat(2)" olarak tanımlanmıştır. Eğitim ve öğretim, birbirini tamamlayan, bazen biri diğerine aktarılan iki kavram olarak literatürde yer alır. Eğitim daha çok tavır, davranış, karakter ve bunlara esas olan değerler düzeni ile ilgili olduğundan; "insanın davranışlarına etkileme sanatı(3)"dır. Öğretim ise bireye bilgi ve beceri kazandırma çabasıdır.

Eğitim ve öğretim birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bununla birlikte bazen eğitim, öğretimi de kapsayacak şekilde geniş olarak tanımlanmaktadır. İki kavram nasıl tanımlanırsa tanımlansın eğitimsiz bir öğretim düşünülemeyeceği gibi, öğretimsiz bir eğitim de düşünülemez. Dolayısıyla "toy" olarak doğan insanı "olgun" hale getirmek için yapılan bütün faaliyetler eğitimin konusunu oluşturur.

Bu çerçeve içerisinde Ahî eğitim ve öğretimini incelediğimizde karşımıza genel olarak; İslâm eğitiminin prensipleri, faaliyet alanı, amacı ve araçları çıkar. Ahî kurumunun eğitimi de, İslâm eğitiminin bütünlüğü içerisinde değerlendirilmelidir. Ahî eğitimi, "bilenin bilmeyenin elinden tutması" biçiminde karşımıza çıkar.

Buradan hareketle Ahîlik eğitimi; İslâm dinî esaslarına uygun olarak bireyin fikirlerinin geliştirilmesini davranış ve duygularının düzenlenmesini hedefleyen, düşüncede, söz ve eylemde, yöntem ve düzende tutarlı olan, kısaca dünya ve ahirette mutlu olmayı amaç edinen "iyi insan" yetiştirme sanatı olarak tanımlanabilir.

Dipnot; 1) Bayraktar, M.F., "İslâm Eğitiminde Öğretmen-Öğrenci Münasebetleri", İstanbul, 1984, s. 1.
2) T.D.K., "Türkçe Sözlük", Ankara, 1974, s. 257.
3) Gökdemir, A., "Eğitime Dair", Ocak Dergisi, Sayı 3, Ankara 1972, s. 8.
BESOB HABERLER
BESOB Başkanı Bilgit, Yerli Malı Haftası Etkinliğinde Erdoğan Şahin Ortaokulu Öğrencileriyle Buluştu
BESOB Başkanı Bilgit, Yerli Malı Haftası Etkinliğinde Erdoğan Şahin Ortaokulu Öğ... BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit, Yerli Malı Haftası kapsamında Erdoğan Şahin Ortaokulu'ndaki öğrencilerle bir araya geldi. Meslek edinim... Detaylar
BESOB FOTOĞRAFLAR
Sayın Mustafa Varank ve Alinur Aktaş'ı birliğimizde ağırladık.
Sayın Mustafa Varank ve Alinur Aktaş'ı birliğimizde ağırladık.
BESOB VİDEOLAR
GÜNDEM | BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit
GÜNDEM | BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit